Search

Boekreview Principes Ray Dalio

Principes – Ray Dalio

Ray Dalio heeft een groots boek geschreven: Principes Hier kun je het boek aanschaffen Al de lessen die hij vanaf de oprichting van Bridgewater in 1975 geleerd en vertaald heeft in de principes voor zijn leven en werk staan hierin opgesomd.

 

De kern is wat mij betreft het continue streven naar verbetering. Die verbetering kun je alleen realiseren als e doelen stelt en die doelen probeert te bereiken. Dan gaan er dingen goed en fout. Daar leer je van en vanuit die ervaring kun je principes opstellen, toevoegen of verfijnen. En dan ga je weer verder. Het is vallen en opstaan. In die zin is het een rigoureuze uitwerking van de Plan-Do-Check-Act methode van Deming.

Rigoureus

Want rigoureus is Dalio zeker. Zijn filosofie van principes voert hij consequent door. Zo consequent dat ook hij beseft dat er mensen afhaken. Dat is ook in lijn met zijn principes. Mensen passen wel of niet bij je. Dat legt hij ook uit en hij geeft ook aan wat je kunt doen om mensen te begrijpen en om meningsverschillen te overbruggen. Maar als ze niet in jouw cultuur passen of de noodzakelijke competenties en vaardigheden missen is het voor beide partijen goed om uit elkaar te gaan. Dit principe past ook in mijn denken en vind ik in lijn met het agile gedachtegoed waar je je als medewerker niet kan verschuilen als onderdeel van een groot bedrijf maar waar je als onderdeel van een klein team zichtbaar bijdraagt aan de resultaten van jouw team.

Dalio voert inzicht in competenties en vaardigheden van mensen tot in alle details door.

Bridgewater

Op zichzelf wordt dit door de feiten voor Bridgewater ondersteund. Bridgewater is het grootste hedgefonds ter wereld, behoort tot de belangrijkste privé bedrijven in Amerika en heeft tal van onderscheidingen uit zijn bedrijfstak ontvangen.

Bridgewater is het grootste hedgefonds ter wereld, behoort tot de belangrijkste privé bedrijven in Amerika en heeft tal van onderscheidingen uit zijn bedrijfstak ontvangen.

Baseball cards en dot collectors

Dalio voert inzicht in competenties en vaardigheden van mensen tot in alle details door. Bij Bridgewater maken ze bijvoorbeeld gebruik van baseball cards en dot collectors. Beide instrumenten zijn tools om informatie over mensen te verzamelen. Op baseballcards staan de sterke en zwakke punten van iemand inclusief de onderbouwing van dat oordeel. De dot collector geeft tijdens vergaderingen op tientallen eigenschappen positieve of negatieve oordelen (“stippen”). Daarmee kom je tot een beter en gedragen oordeel. Om dit binnen een organisatie voor elkaar te krijgen moet je een aantal andere principes omarmen. Dalio heeft het dan over radicale eerlijkheid en radicale openheid. Ook die voert hij tot in de haarvaten van Bridgewater door. Alleen als mensen eerlijk en open zijn kom je tot zinvolle discussies over de kwaliteit van de producten en diensten die je levert. Je moet je niet onthouden van commentaar (veel mensen zeggen tijdens een vergadering niets) maar elkaar de waarheid kunnen vertellen. Waarheid niet op basis van emotie maar op basis van feiten, argumenten en heldere logica. Dus analytisch tot op het bot.

Ideeënmeritocratie

Dalio vat Bridgewater samen als een ideeënmeritocratie. Iedereen kan ideeën inbrengen en die ideeën worden bevraagd en uitgedaagd zodat het idee steeds verder rijpt en tot wasdom komt. Dalio heeft daar een heel proces voor beschreven (de “machine’ zoals hij het omschrijft) met gesystematiseerde besluitvorming inclusief gebruik van ontzettend veel data en algoritmes. Uiteindelijk leidt de ideeënmeritocratie met radicale waarheid, radicale transparantie en geloofwaardige gewogen besluitvorming wat hem betreft tot blije klanten en werknemers.

Relatie met agile werken

De verdediging van zijn aanpak op bladzijde 340 slaat mijns inziens de spijker op zijn kop: houd niet verborgen wat je denkt, houd problemen niet onder tafel, laat kritiek niet alleen van de top naar beneden stromen, zorg voor objectieve criteria om mensen te beoordelen en hanteer de hoogste maatstaven voor betekenisvol werk en betekenisvolle relaties. Hier kan ik weer de relatie met agile leggen. Ook agile zorgt voor transparantie, omarmt feedback, bouwt sterke teams en wil mensen betekenisvol werk laten doen. Door kleine teams, regelmatige levering en direct klantcontact is dat ook mogelijk. Je ziet gelijk resultaat en je ziet tevreden klanten. hier de linktitel Hier komt de langere omschrijving

Ook agile zorgt voor transparantie, omarmt feedback, bouwt sterke teams en wil mensen betekenisvol werk laten doen.

Conclusie

Wat Dalio tot in extremen doorvoert is niet voor iedereen en voor elk bedrijf toepasbaar. Bridgewater krijgt wel eens het verwijt dat ze een sekte zijn terwijl Dalio betoogd dat dit geenszins het geval is. Daar ben ik voor wat betreft de definitie mee eens maar het zo grondig en fundamenteel doorvoeren van zijn principes zal voor veel bedrijven een culturele brug te ver zijn. Toch denk ik dat de kern van zijn principes ontzettend nuttig en van meerwaarde is. Daarover nadenken en kijken wat binnen jouw bedrijf mogelijk is betekent al vooruitgang.

Agile organisatie
Boekreview Principes Ray Dalio
Loading
/
Deel dit bericht
LinkedIn
X
Email
Meer lezen

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *